maanantai 8. heinäkuuta 2013

Oko tänään tiputuksessa pari tuntia


Okon ripulointi jatkui aina vaan. Vaari käytti Okoa useampaan kertaan yöllä ulkona ja peräpäästä tuli vain vettä. Aamulla aikaisin Oko oksensi tuulikaappiin ja eteiseen. Sen jälkeen se ehti oksentaa vielä ulos useampaan kertaan. Oko oli muutenkin aivan rättiväsynyt, kun molemmista päistä tuli vain vettä. Puolen päivän jälkeen soitin eläinlääkärille ja hän kehotti tulemaan vastaanotolle neljän aikoihin. Onneksi päivystävä eläinlääkäri sattui olemaan Ivalossa (eikä esim. Kemijärvellä) ja päivystävänä vielä meidän suosikki eläinlääkärimme Marja Nuorgam. Lähdimme kotoa jo hyvissä ajoin, jotta ehdimme käydä kaupassa ennen tohtorin luokse menoa. Olin luvannut tavata myös Kaijan. Kun menimme autoon, Oko oksensi heti kaksi kertaa ja minusta näytti, että oksennuksessa oli myös verta.  

Koko menomatkan Oko makasi reporankana. Sitä ei pätkääkään kiinnostaneet autot, eikä se edes yrittänyt mennä istumaan ja ikkunasta katselemaan autoja. Neljältä olimme eläinlääkärin luona. Kun oirekuva ja kesto oli selvitetty, eläinlääkäri oli sitä mieltä, että jonkinlainen epidemian poikanen on paikkakunnalla. Oko oli jo kolmas samanlaisista oireista kärsivä koira tänään eläinlääkärin vastaanotolla. Mistä ja mikä sen aiheuttaa on vielä hämärän peitossa. Okosta mitattiin kuumetta ja sitä oli lievästi. Eläinlääkäri teki yleistarkastuksen ja totesi, ettei kuivuminen vielä kovin pitkällä ole, mutta silti Oko laitettiin tippaan, lääkäri oli sitä mieltä että parempi liian aikaisin kuin liian myöhään. Oko sai suolaliuosta ensin suoneen puoli litraa ja vielä niskakudoksiin neljäsosalitran. Tippaan laitettiin oksennuksenestolääkitystä ja suolistotulehdusta hoitavaa lääkitystä. Lisäksi Oko sai sulfapiikin niskaan. Oko käyttäytyi ihan herrasmiesmäisesti alkuun, mutta nähtävästi ravintoliuos piristi sitä jonkin verran, sillä kun sille laitettiin tippa niskaan, sen kuono meni rypyille ja se pureskeli vaarin käsiä, ei kuitenkaan kovasti, halusi kuitenkin näyttää ettei homma ollut sen mielestä mukavaa. Lisäksi Oko sai kahden päivän kuurin oksennuksenestolääkitystä (4 tablettia). Eläinlääkäri kirjoitti reseptin jo ennen kuin hoito oli ohi, jotta vaari ehti käydä hakemassa sen vielä ennen viittä apteekista. Kaija halusi välttämättä lähteä eläinlääkärille mukaan ja oli "hoitamassa" meidän kanssamme Okoa koko ajan, kun se makasi parituntisen tipassa tohtorin hoitopöydällä. Nyt Oko nukkuu, tosin se on nukkunut lähes kokonaan jo pari päivää, mikä on selvä merkki siitä, että kaikki ei ole oikein. Kysyin eläinlääkäriltä jäniksen- ja poronpapanoiden syömisestä ja eläinlääkäri oli sitä mieltä, ettei niistä ole mitään vaaraa. Hän sanoi, että hänen koiransa ovat aina syöneet niitä, eikä hän edes kiellä asiasta. 

Tänään Okolle ei anneta ollenkaan ruokaa ja vain hyvin pieniä annoksia haaleaa vettä. Huomenna veden osalta sama systeemi, ei ollenkaan kylmää vettä, vaan haaleaa ja vähän kerrallaan. Ruokaa ei anneta tänään (ei muuten ole syönytkään murun murua). Huomenna illalla Okolle saa antaa pari lusikallista riisinkeitinvettä. Seuraavana päivänä pari lusikallista keitettyä riisiä ja sitten pieniä annoksia riisiä ja jauhelihaa, vähän kerrallaan annoskokoa lisätään ja laitetaan muuta ruokaa joukkoon. Jos koiralle annetaan normaalisti syötävää, se saattaa uusia tulehduksen. Nyt on siis rauhoitettavava sen vatsa ja suolisto ja totutettava sitten vähän kerrallaan ruokaan.

Kerroimme eläinlääkärille, että haluaisimme Okolle kastraation elokuun puolen välin paikkeilla. Marja Nuorgam aloittaa kuitenkin kesälomansa jo elokuun 12 päivä. Kerroimme, että haluaisimme Okon juuri hänen hoitoonsa ja sovittiin sitten, että Oko kastroidaan 6.8. Operaatiossa poistetaan kivekset ja kivespussit "kursitaan" kokoon itsesulavilla tikeillä. Näin on siis suunniteltu ja toivottavasti esteitä ei tule kummallekaan osapuolelle. 

Nyt sitten vain peukut pystyyn, että poika paranee ja tulee entistä ehommaksi! Meidän kalastussuunnitelmamme meni nyt pyllylleen, mutta ei se mitään, syömättömiä kaloja on pakastimessa vielä ihan riittävästi. Suunnitellaan kalareissuja sitten, kun Oko on "täydessä iskussa". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti