sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Isä-vaari, Euroopan omistaja


Hih, ihan ensimmäisenä kerron, että Jorma (= isä-vaari), on kuin Euroopan omistaja, yhtä ylpeä Oko-pojasta. Nimittäin tänä aamuna, kun aamutoimet oli onnistuneesti suoritettu, Jorma istahti alimmalle parven rapulle (siinä hän opetti Okolle eilen tassun antamista) ja sanoi Okolle "tassu". Poika tarjosi tassua heti ja reippaasti niin monta kertaa kuin pyydettiin. Päivän mittaan kokeiltiin muissakin paikoissa ja homma toimii kaikkialla. Toiminto on siis yön aikana täysin sisäistetty. Poika ei aikaile, kun se roppaa käpälänsä käteen! Minäkin otin käytännön, että kun annan Okolle ruokakupin, pyydän sitä ensin istumaan ja sitten pyydän tassun. Ja sekin toimii täyden kympin arvoisesti! Luimme nimittäin eräästä opaskirjasta, että koira osaa arvostaa ruokaansa enemmän, jos se joutuu tekemään jotain eli "ansaitsemaan" ruokansa. 

Okolla on ollut taipumus osoittaa minulle hellyyttä rajusti rakastaen eli verta on tihkunut ranteistani useammasta kohtaa näiden päivien aikana. Kun tällaisesta tilanteesta lähden pois, se saattoi tarrata housunpunttiin kiinni takaapäin. Tänään kaikki on ollut toisin! En tosin tiedä, mistä moinen kohteliaisuus johtuu. Olisiko poika prosessoinut tämänkin pitkien ja rauhallisten yöuniensa aikana? Kaiken varalta kuitenkin opettelimme tänään ”irti”-toimintaa. Leikimme Okon kanssa vetoleikkiä joko pyyheliinan tai vetolelun kanssa. Kun poika kiskoo sitä, näytän sille namia ja heti, kun Oko irroittaa lelun, sanon ”irti” ja palkkaan namilla. Tämä on toiminut myös hyvin ja näyttää sille, että Oko oppii tämänkin ihan kivutta. Joskus lähipäivinä opetan sille vielä toiminnon ”jätä”, sain siihen Eijalta hyviä neuvoja. Sitten vain vahvistamme ja kertaamme näitä opittuja asioita ainakin kuukauden päivät. Silloin perustoiminnot: tänne, istu, tassu, irti, odota, jätä ja hihnassa vetämättä kulkeminen pitäisi olla selkärangassa. Pään valjaisiin pujottaminen sujuu omasta halusta namin kanssa mainiosti. Lisäksi tietysti sisäsiisteyden opettelu jatkuu. Tämäkin homma on jo lähes täydellistä, eilen tuli kahdet pissat lehden päälle, tänään on tullut yhdet pissat lattialle ja yhdet kakat lehden päälle. Oko kyllä pyörähtää ovella, mutta jos emme ole sitä huomaa, voi näin käydä. Oikeastaan tämä ei ole Okon vika, vaan meidän huomaamattomuuden. 

Ruoka on Okolle paras houkutin opettella uusia asioita. Varsinaisena ruokana se syö Jahti&Vahti Pentu -nappuloita. Ne käyvät hyvin myös palkitsemiseen. Välillä olemme palkinnet sitä pienen pienillä muruilla Tapolan savulenkkiä. Oko on myös maistellut klementiiniä (ah, kun hyvää), omenaa, kiinankaalia, porkkanaraastetta, metvurstia, pihviä, lohta ja harjusta. Näitä kaikkia vain pienen pieniä määriä. Kalan tuoksusta se tykkää, kun tänään paistoimme harjusta, se "lähes" kuolasi. Näitä voisi myös käyttää palkkaamiseen, jos/kun nappulat eivät enää tehoa. 

Tällainen päivämme on tähän asti ollut, mielestämme jälleen erittäin antoisa, yhdessä oloamme lujittava ja tunnesiteitä lisäävä päivä! En päivääkään vaihtaisi pois .....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti