maanantai 28. tammikuuta 2013

Mummokin hammastohtorina

Siidan ulkomuseoalueella on alkuperäiskansojen Skabmagovat
elokuvafestifaalit. Tässä Oko tutkii valtavaa lumiteatteria, jossa
ainakin osa esistyksistä pidetään

Nyt on meillä oudon hiljaista, kun mummon ja vaarin kullat jättivät meidät kolme keskenään. Tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Onneksi on Oko! Oko oli vielä eilisen illan aivan nukuksissa, keräsi varmaankin voimiaan menetettyjen tilalle. Sehän hääräsi jatkuvasti Sandran ja Timin kimpussa heidän täällä ollessaan. Ihme kyllä, se nukkui viime yön tosi pitkinä jaksoina. Neljän aikoihin herätti pissalle ja seuraavan kerran vasta 8.15, jolloin nousimmekin ylös kahvin keittoon ja Okolle ruuan laittoon. 

Nyt pentunappulat ovat syöty. Käytössä on juniori- ja aikuisiän nappulat. Eilen ostin Ivalosta lihasäilykepurkin, mutta en ole vielä sitä avannut. Saas nähdä, mitä poika siitä tykkää. Poron luita on annettu päivittäin. Niitä Oko osaa syödä hienosti. Ensin pelkäsin, että ohuet kylkiluut saattavat olla vaaraksi. Oko ottaa ne kuitenkin hienosti etutassujen väliin ja nakertaa nätisti ne masuliinsa. Sitten sen etutassut ovat veressä kuin teurastajalla, sillä luissa on jonkin verran lihaa jäljellä. Eilen ja tänään se jätti pienen luunpalan, jolla leikki vähän aikaa ennen kuin söi loppuun. Eilen se piilotti luupalaa mattonsa poimuihin ja tänään se pelasi sillä palloa. 

Okon ikeniä kutittaa jatkuvasti. Nyt se antaa jo aika hienosti harjata hammasharjallaan ikeniään ja osin hampaitakin. Myös sormin saa hangata ikeniä. Pikku hiljaa sen suuta ja hampaistoa päästään paremmin tutkimaan, kun Oko huomaa, ettei sille mitään pahaa tehdä. Tänä aamuna se oikein "kerjäsi" minulta ikenien rapsutusta, samoin eilen illalla. Illalla huomasin yhden isoista maitohampaista (leipähampaista) heiluvan ja Oko antoi minun ottaa hampaan pois ihan nätisti. Olin tosi "jelleä", kun sain toimia hampitohtoritätinä. Tuntui, kuin maitohampaan alla olisi ollut jo uusi hammas tunkemassa. Yllättävää minusta oli se, että tässä leipähampaassa ei ollut juurikaan samanlaisia juuria kuin etuhampaissa. Hammas irtosi ihan helposti. 

Tänään täällä oli aamulla - 28 astetta pakkasta. Onneksi on laskemaan päin, äsken oli - 23. Jorma kiersi vähän aikaa sitten Okon kanssa Suopunkitien lenkin, oli potkiskellut lumikökkäreitä, joita Oko juoksi kiinni, jotta pojalle ei olisi tullut kylmä. Illaksi on luvattu hieman lauhempaa. Toivottavasti iltalenkki onnistuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti